حسابداریدسته‌بندی نشده

همه چیز درباره دادرسی مالیاتی + نقش نرم افزارهای حسابداری

مالیات بخشی از درآمد حاصل از فعالیت‌های اقتصادی کسب‌وکارها است که به دولت تعلق می‌گیرد. دادرسی مالیاتی فرایندی حقوقی است که طی آن کسب‌وکارها به مبلغ مالیات خود اعتراض می‌کنند. دولت‌ها این مالیات‌ها را در راه عمران و آبادی شهرها و ارائه خدمات عمومی بهتر به کار می‌برند. به عبارت دیگر بخش زیادی از مخارج دولت از طریق مالیات تامین می‌شود. نقطه مقابل آنها کسب‌وکارها هستند. واحدهای اقتصادی معمولا نمی‌توانند با این قضیه کنار بیایند و همیشه با دولت‌ها در زمینه مالیات کشمکش دارند. در این مقاله قصد داریم درباره اصول دادرسی مالیاتی صحبت کنیم. همچنین به اهمیت دادرسی مالیاتی و نقش آن در کم کردن مالیات شرکت‌ها می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

دادرسی مالیاتی چیست؟

صاحبان کسب‌وکار، سایر افراد اعم از حقیقی و حقوقی باید در بازه‌های زمانی مشخص اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره مالیات ارائه دهند. این اظهارنامه‌ها توسط ماموران ممیز اداره امور مالیاتی بررسی می‌شوند. بعد از انجام بررسی‌های دقیق مبلغ مالیات برای اشخاص یا صاحبان مشاغل تعیین می‌گردد. درصورتیکه اظهارنامه مالیاتی فرد تایید شود؛ آنچه اظهار داشته برای تعیین مالیاتش ملاک قرار می‌گیرد. اما چنانچه اظهارنامه مؤدی توسط مامورین مالیاتی تایید نشود، مبلغ بالاتری برای او در نظر گرفته می‌شود. اگر مبلغ مالیات خیلی بیشتر از انتظار صاحبان بیزینس‌ها باشد آنها می‌توانند طی یک مراحل قانونی دست به اعتراض بزنند. این اعتراض را در اصطلاح دادرسی مالیاتی می‌گویند. حل‌وفصل سایر اختلافات بین مؤدیان مالیاتی و اداره مذکور از طریق دادرسی انجام می‌شود. افزون‌بر اختلاف در میزان مالیات پرداختی، شیوه وصول آن را نیز می‌توان به کمک این روند قانونی حل کرد.

اهمیت دادرسی مالیاتی برای کسب‌وکارها

همانطور که اشاره شد هر فرد اعم از حقیقی و حقوقی باید مالیات بپردازد. در قوانین مالیاتی به این فرد مؤدی می‌گویند. گاهی اوقات مبلغ مالیات به حدی زیاد تعیین می‌شود که آسیب جدی برای کسب‌وکار به بار می‌آورد. ازاین‌روی هر شخص یا صاحب بیزینسی باید بداند که در چنین مواقعی از چه راهی وارد شود و چگونه عمل کند.

اهمیت دادرسی مالیاتی برای کسب‌وکارها
هر فردی حقیقی و حقوقی باید مالیات بپردازد

نقش استفاده از سیستم حسابداری شفاف در دادرسی مالیاتی

کارشناسان به کسب‌وکارها و صاحبان مشاغل پیشنهاد می‌دهند که حدالامکان مسیر ارائه اطلاعات را برای ثبت در اظهارنامه مالیاتی شفاف کنند. ازاین‌روی استفاده از نرم افزارهای حسابداری تجاری اداری را توصیه می‌کنند. در این نرم‌افزارها می‌توانید عملیات مالی و حسابداری شرکت یا کسب‌وکارتان را به‌طور شفاف ثبت کنید. چنانچه نسبت به مالیات ابلاغی خود اعتراض داشته باشید به کمک اطلاعات این سیستم‌ها بهتر می‌توانید اعتراض خود را پیگیری نمایید. زینسی، پلتفرم جامع معرفی، بررسی و مقایسه نرم افزار و اپلیکیشن‌های کاربردی است. اگر به دنبال نرم افزار حسابداری تجاری اداری هستید به بخش دسته بندی ها در سایت مراجعه کنید. در این بخش می‌توانید با نرم‌افزارهای کاربردی زیادی آشنا شوید و قابلیت‌های آنها را با هم مقایسه نمایید. در نهایت مناسب‌ترین نرم‌افزار را برای کسب‌وکار خود انتخاب کنید.

مراحل انجام دادرسی مالیاتی

صاحبان کسب‌وکار یا وکلای قانونی آنها برای انجام دادرسی مالیاتی باید مراحل زیر را طی کنند:

  • مراجعه به رئیس اداره مالیاتی جهت اعتراض
  • ارجاع پرونده به هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی در صورت پذیرفته نشدن اعتراض اولیه
  • ارجاع شکایت به شورای عالی مالیاتی در صورت حل نشدن پرونده در هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی
  • ارجاع شکایت به هیئت 3 نفره وزارت اقتصاد و دارایی در صورت حل نشدن پرونده در شورای عالی مالیاتی
  • رجوع به دیوان عدالت اداری به منظور شکایت از اداره امور مالیاتی در صورت به ثمر نرسیدن اعتراض قانونی

دستورالعمل آیین دادرسی مالیاتی

دستورالعمل آیین دادرسی مجموعه‌ای از قوانین و مقرراتی است که در جریان رسیدگی به اختلافات مالیاتی توسط مراجع حل این اختلافات استفاده می‌شود. این آیین‌نامه 6 فصل و 43 بند دارد که به شرح زیر است:

فصل اول: اعتراض به برگ تشخیص

در این فصل شرایط و نحوه اعتراض به برگ تشخیص و نحوه اعتراض به میزان مالیات بیان شده است. همچنین، سایر موارد مانند: شرایط ارائه اسناد و مدارک همراه اعتراض و… در 6 بند فصل مذکور دیده می‌شود.

اعتراض به برگ تشخیص
فصل دوم از بخشنامه دادرسی مالیاتی 5 بند دارد

فصل دوم: وکیل و سایر اشخاص در حکم مؤدی مالیاتی

فصل دوم از بخشنامه دادرسی مالیاتی 5 بند دارد. بندهای این فصل دستورالعمل تسلیم مدارک، انتخاب وکیل، اشخاص مجاز به حضور در هیات بررسی و… بیان می‌کند.

فصل سوم: برگ دعوت هیات

این فصل 10 بند دارد. در این بندها دستوالعمل زمان جلسه، ابلاغ وقت قانونی جلسه، مهلت ارسال پرونده به هیات اختلاف و… بیان شده است.

فصل چهارم: قرار (رسیدگی، تجدید دعوت، تامین و …)

این فصل 6 بند دارد. در این فصل دستوالعمل مواردی چون: صدور قرار رسیدگی و مهلت اجرا آن، مسئولیت متقاضی قرار تامین مالیات و… بیان شده است.

فصل پنجم: رای هیات (کیفیت، مشخصات، شرایط صدور و اصلاح)

این فصل 8 بند دارد. بخشی از اصول دادرسی مالیاتی در این فصل به شرح زیر است:

  • کیفیت آراء صادره
  • مشخصات آراء صادره
  • خودداری از صدور آراء عام و کلی
  • شرایط صدور رای یا قرار رسیدگی

فصل ششم: در مقررات مختلفه هیات

8 بند پایانی دستورالعمل آیین دادرسی مالیاتی به این فصل اختصاص دارد. موارد زیر بخشی از بندهای این فصل است:

  • صدور اوراق مالیاتی جداگانه
  • شرط رسمیت جلسات هیات
  • مطالبه مالیات از غیر مؤدی
صدور اوراق مالیاتی جداگانه
هزینه دادرسی مالیاتی به مراحل رسیدگی پرونده بستگی دارد.

دادرسی مالیاتی ارزش افزوده

ارزش افزوده یا Value Added فرایندهایی است که در مسیر تولید یا ارائه خدمات بر مواد اولیه یا محصول صورت می‌گیرد. طی این فرایند ارزشی به کالا یا خدمات اضافه می‌شود که به درصدی از آن مالیات تعلق می‌گیرد. مالیات بر ارزش افزوده در دسته مالیات‌های غیرمستقیم قرار می‌گیرد. حال اگر شخصی به مبلغ مالیات بر ارزش افزوده کسب‌وکارش معترض باشند؛ باید از طریق دادرسی مالیاتی ارزش افزوده اقدام کنند.

نکات طلایی دادرسی مالیاتی

مطابق قوانین دادرسی مالیاتی مؤدی، مشاوران یا وکلای قانونی او باید به نکات زیر دقت داشته یاشند:

  • از زمان صدور برگ تشخیص مالیاتی مؤدی 30 روز فرصت اعتراض دارد.
  • مؤدی باید بدون درنظر گرفتن مراحل اعتراض قانونی به هیات تجدید نظر مالیاتی، مبلغ مالیات مورد قبولش را بپردازد.
  • مؤدی برای اعتراض به رای ابلاغی هیات حل اختلاف مالیاتی فقط 20 روز فرصت دارد.
  • صدور برگ قطعی در هر یک از مراحل دادرسی مالیاتی منوط به رضایت مؤدی است.
  • انصراف مؤدی در هر یک از مراحل دادرسی به مثابه توقف پرونده و صدور برگ قطعی برای فرد است.

 

هزینه دادرسی مالیاتی

هزینه دادرسی مالیاتی به مراحل رسیدگی پرونده بستگی دارد. برخی پرونده‌ها در مرحله اول به نتیجه می‌رسند اما برخی دیگر تا دیوان عدالت اداری پیش می‌روند. ازاین‌روی نمی‌توان مبلغ دقیقی برای هزینه دادرسی مالیاتی ذکر کرد.

آنچه از مقاله دادرسی مالیاتی آموختیم:

شهروندان از طریق پرداخت مالیات به تامین مخارج دولت‌ها کمک می‌کنند. در کشورهای پیشرفته مبلغ مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس خوداظهاری تعیین می‌شود. چند سالی است که ارائه اظهارنامه مالیاتی در کشور ما نیز باب شده است. اداره امور مالیاتی این اظهارنامه‌ها را بررسی کرده و بر اساس آن مبلغ مالیات را به مؤدی ابلاغ می‌کند. برخی اوقات مالیات ابلاغی باعث اعتراض افراد می‌شود. دادرسی مالیاتی فرایندی است که طی آن مؤدیان می‌توانند نسبت به مبلغ ابلاغی اداره مذکور اعتراض کنند. در این مقاله از بلاگ زینسی مراحل و نکات طلایی آن را بیان کردیم. همچنین از نقش مثبت نرم افزارهای حسابداری در دادرسی مالیاتی گفتیم. اگر در این باره پرسش یا ابهامی دارید برای ما کامنت بگذارید. چنانچه تجربه‌ای از تنظیم اظهارنامه مالیاتی با نرم افزار حسابداری تجاری اداری دارید، لطفا نظرات‌تان را با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات پرتکرار:

دادرسی مالیاتی چیست؟

فرایندی است که طی آن مؤدیان به مبلغ مالیات صادر شده از اداره امور مالیاتی اعتراض می‌کنند.

نرم افزار حسابداری تجاری اداری چه نقشی در دادرسی مالیاتی دارد؟

داشتن یک سیستم حسابداری شفاف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی کسب‌وکارها کمک می‌کند. همچنین در صورت بروز اختلاف و اقامه دعوا با اداره مالیاتی داده‌های موجود در نرم‌افزار می‌تواند مدرکی دال بر ادعای مؤدی باشد.

هزینه دادرسی مالیاتی چقدر است؟

هزینه دادرسی مالیاتی به مراحل رسیدگی پرونده بستگی دارد. برخی پرونده‌ها در مرحله اول به نتیجه می‌رسند اما برخی دیگر تا دیوان عدالت اداری پیش می‌روند. ازاین‌روی نمی‌توان مبلغ دقیقی برای هزینه دادرسی مالیاتی ذکر کرد.

منابع:

  1. https://www.sepidarsystem.com/blog/tax-procedure/
  2. https://persiantax.com/what_is_the_Tax_appeal/
  3. https://blog.finto.ir/2719/%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D9%88-%DA%86%D9%87-%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%AD%D9%84%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%9F/
5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

‫10 دیدگاه ها

  1. دادرسی مالیاتی ، یک پروسه خسته کننده و یکنواخت! کاش یه نرم افزاری بود همش از طریق اون انجام میشد

  2. الان مالیات ها چون زیاد شده، به دادرسی مالیاتی نیاز زیادی خواهیم داشت 🙂

  3. نقش نرم افزارهای حسابداری در دادرسی مالیاتی خیلی خیلی زیاده و اصلا نمیشه نادیده گرفت. نرم افزارها همیشه کار مارو راحتتر میکنن

  4. کسی تجربه دادرسی مالیاتی داره؟ میخواستم هزینه شو بدونم خیلی براااام مهمه ?

  5. من اینطوری متوجه شدم که داشتن نرم افزار حسابداری خوب باعث شفاف شدن حساب و کتاب و جریان مالیات میشه درسته؟ مستقیما که در دادرسی مالیاتی تاثیری نداره؟

  6. در پاسخ به امیر قربان زاده
    بله درسته دوست عزیز. قضیه دادرسی مالیاتی کلا جداس ولی نرم افزارهای حسابداری باعث شفاف شدن این موضوع میشن.

  7. ممنون از مقاله دادرسی مالیاتی تون تیم خوب زینسی. اطلاعاتم در این زمینه افزایش یافت خیلی از جزئیاتش رو نمیدونستم.

  8. در پاسخ به سپهر نجف پور
    سپهر عزیز خوشحالیم که مقاله دادرسی مالیاتی براتون مفید واقع شده.

  9. دادرسی مالیاتی ، شخصی انجام میگیره؟؟ یعنی خودمون باید این کارو انجام بدیم؟

  10. در پاسخ به طاهر عباسپور
    طاهر عزیز دادرسی مالیاتی فرایندی هست که طی اون مؤدیان به مبلغ مالیات صادر شده از اداره امور مالیاتی اعتراض می‌کنن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا