دسته‌بندی نشده

اینترنت استارلینک چیست؟| همه آنچه باید درباره آن بدانید.

در روزهای اخیر ایلان ماسک، خبر آماده‌سازی استارلینک برای ایران را داد. استارلینک چیست؟ خیلی از افراد این سوال را دارند. مخصوصا بعد از آنکه، موضوع ورود تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای به شهرهای مرزی ایران خبرساز شد. طبق این اخبار، تجهیزات مربوط به فناوری استارلینک با قیمت 60 میلیون تومان از طریق بانه به ایران وارد می‌شود.

با این تجهیزات می‌توان به 200 تلفن همراه به‌صورت همزمان تا شعاع 400 متری امکان استفاده از اینترنت داد. اگر با اینترنت ماهواره‌ای آشنایی ندارید؛ احتمالا بعد از وایرال شدن توئیت مدیرعامل شرکت اسپیس‌ایکس، به دنبال یافتن اطلاعات هستید. جای درستی آمدید. ما در این مقاله از بلاگ زینسی قصد داریم درباره جدیدترین فناوری ارتباطی در دنیا صحبت کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

استارلینک چیست؟

استارلینک یکی از جدیدترین و انقلابی‌ترین فناوری‌های ارتباطی در دنیای امروز است. با این فناوری، مرزهای جغرافیایی، کنترل و محدودیت‌های حاکمیتی بر فضای ارتباطات بی‌معنا می‌شود.

اگر بخواهیم به ساده‌ترین شکل ممکن به پرسش استارلینک چیست؟ پاسخ بدهیم از شما می‌خواهیم که چشمان‌تان را ببندید. سپس دنیایی را تصور کنید که در آن: به جای خرید اشتراک اینترنت‌های بی‌کیفیت از شرکت‌های خدمات ارتباطی مانند همراه اول، ایرانسل، رایتل، مخابرات ایران، شاتل موبایل و…. به یک شبکه ارتباطی پرسرعت و بدون فیلترینگ وصل شده‌اید.

آیا پروژه استارلینک در ایران عملیاتی می‌شود؟

حتی تصور آنچه در بخش قبل گفتیم هم شیرین است. اما قبل از اینکه در این رویای شیرین غرق شوید؛ بیاد داشته باشید که این فناوری با همه استفاده‌های خبری که از آن می‌شود حالا، حالاها قرار نیست به داد ما برسد. زیرا پروژه اینترنت ماهواره‌ای معروف به استارلینک، یک پروژه در حال توسعه است. پس به لحاظ عملیاتی هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد. حال به همه اینها، محدودیت‌های جدی مربوط به مسائل فنی در ایران را اضافه کنید.

در این روزها دسترسی به VPN از نان شب هم واجب‌تر است. برای دریافت جدیدترین و به‌روزترین وی‌پی‌ان‌ها به اینجا بروید.

استارلینک؛ فناوری پیشرو دنیای آینده

به بیان دیگر، فناوری‌های پیشرو شرکت اسپیس‌ایکس برای دنیای آینده است. این شرکت دو طرح کلی در خصوص اینترنت ماهواره‌ای دارد. اولی، استفاده از ترمینال استارلینک و دریافت اینترنت در هر جای دنیا است. شرکت توانسته این ایده را محقق کند.

دومین طرح، تولید سیم‌کارت‌های موبایل برای دسترسی به خدمات این اینترنت است. اما در بهترین حالت، اگر توسعه این ایده‌ طبق وعده‌هایی که شرکت می‌دهد، پیش برود شاید سال آینده میلادی بتوان روی آن حساب کرد. در صورت تحقق این وعده‌ها، آنگاه می‌توان با یک سیم‌کارت ساده به اینترنت ماهواره‌ای این شرکت وصل شد.

طبق نظر کارشناسان حوزه تکنولوژی و فناوری به لحاظ فنی این امر شدنی است، هرچند هنوز شرکت اسپیس‌ایکس توانایی آن را ندارد. البته ناگفته نماند، اگر شرکت بتواند به وعده‌هایش عمل کند؛ برای عملیاتی کردن چنین خدماتی به اپراتورهای تلفن همراه در ایران نیاز دارد.

منظور توئیت ایلان ماسک درباره آماده‌سازی استارلینک چیست؟

بااین اوصاف، پس منظور از توئیت مدیرعامل اسپیس‌ایکس درباره آماده‌سازی استارلینک چیست؟ در روزهای گذشته ایلان ماسک توئیتی دو کلمه‌ای با این محتوا زد: Activating Starlink. این توئیت در پاسخ به وزیر خارجه ایالات متحده بود. آنتونی بلینکن، در حساب توئیتری خود خبر صدور مجوز D-2 را برای خدمات اینترنت و فناوری محور به ایران توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد. در این مجوز بخشی از تحریم‌ها که مربوط به واردات تجهیزات فناوری ارتباطی به ایران است برداشته می‌شود.

توئیت ایلان ماسک در پاسخ به بلینکن بدین معناست که: هر کس در ایران «ترمینال استارلینک» دارد؛ از این پس می‌تواند از اینترنت ماهواره‌ای استفاده کند. منظور از ترمینال استارلینک در اینجا، رسیور و دیش خاصی است که شرکت اسپیس‌ایکس ارائه می‌دهد.

Starlink چیست؟

Starlink یک شبکه ماهواره‌ای کوچک است که در مدار پایینی کره زمین قرار دارد. تعداد ماهواره‌های این شبکه 3 هزار تا است. اما طبق مجوز اتحادیه جهانی مخابرات، این شرکت می‌تواند تا 12 هزار ماهواره کوچک به مدار زمین بفرستد. در این پروژه شرکت اسپیس‌ایکس، دولت ایالات متحده را به‌عنوان نماینده و مجری پروژه Starlink  معرفی کرده است. اخیرا این دولت از اتحادیه جهانی مخابرات درخواست صدرو مجوز برای فرستادن 30 هزار ماهواره دیگر به مدار زمین را داد. دولت ایالات متحده برای توسعه این پروژه یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است.

استارلینک چگونه کار می‌کند؟

گفتیم که استارلینک یک شبکه ماهواره‌ای است. این شبکه برای انتقال داده‌های اینترنتی برخلاف فناوری‌هایی شبیه کابل در فیبر نوری، از سیگنال‌های رادیویی در خلاء فضا استفاده می‌کند. این فناوری باید در زمین یک سری ایستگاه داشته باشد تا سیگنال‌ها را به ماهواره‌های موجود در فضا برساند. سپس ماهواره‌های موجود در مدار داده‌ها را به کاربران استارلینک در زمین ارسال کند.

ماهواره‌های موجود در شبکه Starlink حدود 260 کیلوگرم وزن دارند که از سطح صافی تشکیل شده است و شباهتی به ماهواره‌های دیگر ندارد. در واقع، شکل ظاهری آن شبیه جعبه‌های کوچک است که وظیفه دریافت و ارسال امواج ماهوره‌ای را دارد. این ماهواره‌های مینیاتوری مکعبی به نام CubeSat ملقب به ماهواره‌های آینده شناخته می‌شود که آن را به مدار پایینی زمین یا LEO می‌فرستند. LEO مخفف Low Earth Orbit است.

شرکت اسپیس‌ایکس با استفاده از موشک فالکون 9، در هر پرتاب 60 ماهواره را به مدار زمین می‌فرستد. هدف پروژه استارلینک ایجاد یک شبکه اینترنت پرسرعت در فضا است که دسترسی به اینترنت را در دورافتاده‌ترین مکان‌های زمین هم فراهم کند. برای اولین بار در پاییز 2020، این پروژه برای مردم دورافتاده‌ترین مناطق روستایی آمریکا فعال شد. در حال حاضر ساکنین قطب جنوب هم از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.

هزینه و سرعت اینترنت ماهواره‌ای استارلینک چقدر است؟

در بخش‌های قبل به پرسش استارلینک چیست پاسخ دادیم. در ادامه می‌خواهیم به موضوعاتی چون سرعت اینترنت Starlink و بررسی امکان دسترسی آن در ایران بپردازیم. شرکت اسپیس‌ایکس ادعا دارد که می‌تواند در بالاترین حد سرعت، حدود 150 مگابیت بر ثانیه اینترنت را به هر جا در کره زمین بفرستد. البته این ادعا به صورت تئوری مطرح شده است. با این سیستم، سرعت انتقال داده از طریق اینترنت حدود 50 تا 150 مگابیت در ثانیه برآورد می‌شود. مدت زمان تاخیر برای دریافت پاسخ هم چیزی حدود 20 الی 40 میلی‌ثانیه است.

طبق آخرین گزارش‌های رسمی سرعت اینترنت در ایران بین 10.14 تا 28.49 مگابیت بر ثانیه است. حال با یک مقایسه ساده می‌توانید به تفاوت سرعت اینترنت استارلینک با اینترنت ایران پی ببرید!

هزینه خرید تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای در سایر کشورها مثلا انگلستان حدود 460 پوند (معادل 500 دلار) است. افزون‌بر آن یک هزینه 81 دلاری اشتراک ماهانه هم به این مقدار اضافه کنید. حدس شما درست است. در یک شرایط عادی استفاده از همچین خدمات اینترنتی گرانی مقرون‌به صرفه نیست. اما به گفته مدیرعامل شرکت SpaceX اینترنت ماهواره‌ای استارلینک «بهتر از هیچی است». به عبارت دیگر وقتی شما در مناطق دورافتاده زندگی می‌کنید و دسترسی به هیچ خدمات اینترنتی ندارید استارلینک برای شما راه‌گشا است.

آیا سرویس استارلینک در ایران قابل دسترسی است؟

طبق اعلام خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری اینترنت ماهواره‌ای در ایران قابل دسترسی است. زیرا این ماهواره‌ها در مدار زمین در حال گردش هستند و آسمان همه مناطق از قطب جنوب تا ایران و سایر مناطق دورافتاده را پوشش می‌دهند. تنها مانع برای ارائه خدمات اینترنت شرکت اسپیس‌ایکس در ایران، تحریم‌های دولت آمریکا بود. این تحریم‌های با توئیت وزارت خارجه آمریکا برداشته شد. بنابراین استفاده از این خدمات از حالت «غیرممکن» تغییر کرده است.

گفتیم که، اینترنت استارلینک بسیار گران است. اما در صورت لغو کامل تحریم، اگر ایلان ماسک به ایران اینترنت رایگان بدهد شاید بتوان از این سرویس در کشور استفاده کرد.

البته این امکان منوط به داشتن ترمینال استارلینک است. پروژه ارائه اینترنت ماهواره‌ای برای اولین بار در جنگ اکراین و روسیه برای مردم هر دو کشور فعال شد. این شرکت، برای مردم اکراین 5 هزار دیش و رسیور استارلینک به صورت رایگان فرستاد. همچنین با کمک‌های مالی سایر کشورها 20 هزار ترمینال دیگر برای اکراین خریداری شد.

مردم این کشور هم فقط لازم بود با کارت‌های بین‌المللی مانند مسترکارت و ویزا هزینه اشتراک ماهانه را پرداخت کنند. هرچند که همه مردم امکان دسترسی به آن را نداشتند. بااین‌وجود پوتین، رییس جمهور روسیه، تهدید کرد که با موشک بالستیک، ماهواره‌های شرکت اسپیس‌ایکس را در خارج جو مورد هدف قرار خواهد داد.

موانع دسترسی به سرویس اینترنت استارلینک چیست؟

در ایران موانع سرویس اینترنت استارلینک چیست؟ چندین مانع اصلی برای دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای در ایران وجود دارد. اصلی‌ترین مانع، تجهیزات شرکت، معروف به ترمینال استارلینک است. هرچند خبر ورود آن با شهرهای مرزی ایران رسانه‌ای شده است اما در حال حاضر اکثریت افراد نمی‌توانند از همچین تجهیزاتی استفاده کنند. مانع بعدی به پرداخت هزینه ماهانه اشتراک اینترنت ماهواره‌ای برمی‌گردد. همانطور که می‌دانید مردم ایران به خاطر تحریم‌ها نمی‌توانند از کارت‌های بین‌المللی استفاده کنند. حتی اگر این مانع وجود نداشت، پرداخت ماهانه مبلغی حدود 2.5 میلیون تومان برای خانوارهای ایرانی با وضعیت اقتصادی موجود هزینه بسیار سنگینی است. مگر اینکه شرکت ایلان ماسک شرایط ویژه‌ای در این مورد ارائه دهند.

پس یکبار دیگر به توئیت ایلان ماسک درباره ایران برمی‌گردیم. او گفت: استارلینک فعال می‌شود. این یعنی: اگر خانواده‌ای در ایران باشد که ترمینال حدود 60 میلیونی را بتواند تهیه کند و از طریق اقوام خود در خارج اشتراک 81 دلاری بخرد؛ آنگاه شرکت اسپیس‌ایکس به او اینترنت می‌دهد.

آنچه از مقاله «استارلینک چیست؟» آموختیم:

در این مقاله از بلاگ زینسی در خصوص اینترنت ماهواره‌ای استارلینک صحبت کردیم. استارلینک چیست؟ گفتیم که Starlink یکی از پروژهای در حال توسعه شرکت اسپیس‌ایکس است که با هدف انتقال اینترنت به دورافتاده‌ترین نقاط زمین کلید خورد. با این فناوری، مرزهای جغرافیایی، کنترل و محدودیت‌های حاکمیتی بر فضای ارتباطات از بین می‌رود. در حال حاضر اینترنت ماهواره‌ای برای کسانی که ترمینال استارلینک دارند و می‌توانند اشتراک ماهانه آن را پرداخت کنند فعال است.

با لغو تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا در رابطه با واردات تجهیزات ارتباطی، ایلان ماسک خبر فعال‌سازی استارلینک در ایران را در توئیترش اعلام کرد. بااین‌وجود موانع زیادی برای استفاده سراسری مردم ما از این سرویس وجود دارد. اگر در خصوص این موضوع پرسشی دارید برای ما کامنت بگذارید. اگر هم از VPN های معرفی شده در زینسی استفاده می‌کنید؛ به نظر شما در این روزها کدام فیلترشکن بهتر است؟ پاسخ شما برای سایر کاربران هم مفید است. لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

امتیاز شما به این مقاله

‫24 دیدگاه ها

  1. ممنون که به سوال اینترنت استارلینک جواب دادید. تا استارلینک به ایران برسه خیلی طول میکشه به نظرم به زودی امکان نداره

  2. ممنون از مقاله خوبتون استارلینک چیست رو خوب توضیح دادید. فقط اینم بدونیم که هزینه این اینترنت بسیار زیاد خواهد بود

  3. ببینیم ایلان ماسک در مورد اینترنت استارلینک چیکار میتونه بکنه … این همه ادعا داره 🧐

  4. سرعت اینترنت استارلینک منو کشت!!😂😂 تصور این سرعت برای ما ایرانیا خیلی سخته چیزی شبیه افسانه 😂😂😂

  5. در پاسخ به سامان
    بله سامان عزیز. قطعا همینطوره. پیاده سازی استارلینک هزینه بر خواهد شد.

  6. اینترنت استارلینک چقدر یه مدت همه امیدوار بودن به زودی میاد ولی نه تنها نیومد، قراره سالها هم خبری ازش نباشه.

  7. در پاسخ به محمود
    محمود عزیز در همه جای دنیا تجهیزات استارلینک نیاز به پرداخت مبلغ داره.

  8. در پاسخ به مهرداد قاسمی
    مهرداد عزیز ناامید نباشیم بلکه اینترنت استارلینک با سرعت نور اومد 🙂

  9. این جمله: اگر خانواده‌ای در ایران باشد که ترمینال حدود ۶۰ میلیونی را بتواند تهیه کند و از طریق اقوام خود در خارج اشتراک ۸۱ دلاری بخرد؛ آنگاه شرکت اسپیس‌ایکس به او اینترنت می‌دهد. در مورد اینترنت استارلینک خیلی جالب بود :)) اون وقت خیلیا امیدوار بودن استارلینک میاد ایران :))

  10. در پاسخ به حمید قهرمانی
    خیلیا فکر میکردن قراره ایلان ماسک اینترنت استارلینک رایگان بفرسته ایران و مردم به خوبی و خوشی ازش استفاده کنن 🙂

  11. اینترنت استارلینک چرته و امکان نداره بیاد ایران. اینو مطمئن باشید

  12. در روزهای اخیر ایلان ماسک، خبر آماده‌سازی اینترنت استارلینک برای ایران را داد و بعدش به خواب زمستانی فرو رفت :)) کو پس؟!

  13. در پاسخ به ناصر خسروی
    گویا هزینه اینترنت استارلینک برای ما ایرانیا زیاد شد 🙂

  14. اینترنت استارلینک خیلی سرعتش بالاس طوری که ما نمیتونیم تصور کنیم ولی خیلی سخت به ایران میرسه اونم شاید تا 10 سال دیگه شایدددد

  15. در پاسخ به سارا قربان زاده
    ممنون از نظرتون سارای عزیز. بله سرعت اینترنت استارلینک فوق العاده بالاس.

  16. در پاسخ به نیلوفر
    ممنون از نظرتون نیلوفر عزیز.

  17. چقدر پیشرفت کردیم. اینترنت استارلینک رو شنیدنی دایل اپ یادم میوفته :)) چقدر تلاش میکردیم تا یه ذره با سرعت خیلی کم اینترنت داشته باشیم. امیدوارم استارلینک به ایران هم برسه.

  18. در پاسخ به صبا
    دقیقا همینطوره صبای عزیز … یادش بخیر چقدر تلاش میکردیم وصل بشه. ما هم امیدواریم 🙂

  19. چقدر عالی میشه اینترنت استارلینک بیاد ایران. خوش به حالمون میشه ولی اون موقع هم فقط خیلی پولدارا میتونن تهیه کنن.

  20. در پاسخ به علی
    بله علی عزیز موافقم باهاتون مبلغش خیلی گرون میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا