5 تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری در یک نگاه
مدیریت مالی و حسابداری از ارکان اصلی کسبوکارهایی است که با مدیریت دارایی سروکار دارند. دو رکنی که در عین استقلال، مرزهای مشترک زیادی بین آنها دیده میشود. حسابداری را هنر به ثبت رساندن و ارائه گزارشهای معاملات مالی میدانند. در حالی که، مدیریت مالی در یک دامنه گستردهتر، علمی در جهت برنامهریزی، بودجهبندی و توزیع داراییها است.چشمانداز علم حسابداری به گذشته مالی شرکت برمیگردد اما مدیریت مالی ماهیت آیندهنگری دارد. نرم افزارهای مالی و حسابداری بر اساس تمایز در این ویژگیها، در عین داشتن مرزهای مشترک، قاعدتا مشابه هم نیستند.تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری با توجه به رویکردهای این دو حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مقاله قصد داریم به بیان تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری بپردازیم. با ما همراه باشید.
تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری
نرمافزارهایی که برای بخش حسابداری شرکت طراحی میشوند، اغلب اوقات با عنوان نرمافزار حسابداری و مالی شناخته میشوند. درحالیکه، ماهیت این دو حوزه با هم متفاوت است. پس در نتیجه نیازها و اهدافی که دنبال میکنند، با هم فرق دارد. خروجیهای نرمافزارهای حسابداری در برنامهریزی و طراحی استراتژی برای امور مربوط به مدیریت مالی کسبوکار نقش کلیدی ایفا میکند. برای بیان بهتر تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری ابتدا باید به وظایف هر حوزه بپردازیم.
وظیفه مدیریت مالی چیست؟
یکی از نقشهای محوری در هر کسبوکاری را مدیر مالی به عهده دارد. این افراد اطلاعات مالی را ارائه میدهند. آنها از اطلاعات در قالب ترازنامه و صورتهای مالی برای برنامهریزی و نحوه بودجهبندی داراییهای کسبوکار استفاده میکنند. سایر وظایف مدیر مالی به شرح زیر است:
- ایجاد هماهنگیهای لازم برای دریافت تسهیلات در جهت بهبود گردش مالی کسبوکار
- طراحی استراتژی ورود و خروج سرمایهگذاران به کسبوکار
- طراحی سیاستهای قیمتگذاری و تعیین ارزش محصول
- شناخت بازارهای سرمایه و برآورد ارزش سهام و تخصیص سود سهام
وظیفه مدیریت حسابداری چیست؟
افرادی که در بخش حسابداری یک کسبوکار مشغول هستند، به رصد امور مرتبط با ردیابی و گزارش معاملات مالی میپردازند. این افراد برای ارائه این گزارشها در زمینههای زیر فعالیت دارند:
- حسابداری بهای تمام شده محصول
- حسابداری سیستم حقوق و دستمزد
- سیستم موجودی انبار
- تجزیه و تحلیل سودآوری
- گزارش درآمد
- مدیریت بدهیها و مالیاتهای پرداختی
حسابداران در بازههای زمانی مشخص بر اساس استاندارها و قوانین خاصی گزارشهای مربوط به معاملات مالی کسبوکار را تنظیم میکنند. سپس این گزارشها را به مدیران مالی ارائه میدهند. مدیران مالی نیز از این اطلاعات برای طراحی استراتژی، برنامهریزی، بودجهبندی و توزیع داراییهای شرکت بهره میبرند. همانطور که توضیح داده شد، این دو حوزه حسابداری و مالی بهم پیوسته هستند. از اینروی در چارتهای سازمانی در یک بخش و با عنوان واحد مالی و حسابداری نامگذاری میشوند.
زینسی، پلتفرم جامع برای معرفی، بررسی و مقایسه نرم افزار و اپلیکیشنهای مورد نیاز افراد است. اگر به دنبال نرمافزار حسابداری هستید، به بخش دسته بندی های سایت zinsy در سایت بروید. از بخش حسابداری میتوانید به انواع نرم افزارهای حسابداری این حوزه دسترسی داشته باشید. نرم افزار و اپلیکیشن حسابداری شخصی، حسابداری فروشگاهی، حسابداری تجاری – اداری، حسابداری صنعتی حسابداری تولیدی، حسابداری ابری و انبارداری در این بخش ارائه میشوند.
نرمافزارهای حوزه مالی
در مبحث تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری به این قسمت رسیدیم که تمایز زیادی بین وظایف مدیران مالی و حسابداران وجود دارد. حوزه مالی نرمافزار مستقلی ندارد. بلکه از نرمافزارهایی که تحت یک پایگاه مشترک داده هستند؛ پیروی میکنند. این نرمافزارها با عنوان Enterprise Resource Planning یا ERP شناخته میشوند.
ERP به معنای برنامهریزی منابع انسانی است. این برنامه یک سیستم نرمافزاری ماژولار دارد. گزارش خروجی این سیستم به یکپارچهسازی فرآیندهای اصلی کسبوکار میانجامد. این نرمافزار بر بخشهای اصلی کسبوکار تمرکز دارد:
- امور مالی و حسابداری
- منابع انسانی
- مدیریت تولید و مواد
- مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
- مدیریت زنجیره تامین
هر کسبوکار بر اساس نیاز خود ماژولهای اصلی را انتخاب میکنند. داشتن پایگاه مشترک داده ERP را با سایر نرمافزارهای مستقل هر حوزه متمایز میکند. پس برای درک تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری به تفاوتهای ERP با نرمافزارهای حسابداری بپردازیم.
اگر قصد آشنایی با نرمافزارهای ERP را دارید به بخش دسته بندی ها در سایت زینسی بروید. سپس از بین موضوعات دسته کاریابی و منابع انسانی، به بخش برنامهریزی منابع انسانی بروید. در این بخش میتوانید نرمافزارهای مختلف این حوزه را بشناسید. آنها را با هم مقایسه کنید و در صورت انتخاب آن را دانلود نمایید.
بیشتر بدانید: نرم افزار حسابداری و هر آنچه باید درباره آن بدانید
نسبت نرمافزار حسابداری با ERP
فراگیری استفاده از نرمافزارهای حسابداری و اضافه شدن آپشنهای جدید به این برنامهها باعث شده تا اغلب افراد آن را با نرمافزارهای ERP یکی بدانند. اما در اصل نرمافزار حسابداری یکی از زیر سیستمهای ERP ها هستند. کاربردهای نرمافزار ERP به شرح زیر است:
- ردیابی موجودی و داراییهای مشهود و نامشهود
- اجرای سفارشات
- ارائه صورتحساب
- مدیریت موجودی
- خزانهداری
- CRM
- مدیریت و برنامهریزی تولید
- فروشگاه اینترنتی
- مدیریت منابع انسانی
- حقوق و دستمزد و…
از اطلاعات ERP برای برنامهریزی آینده سازمان میتوان استفاده کرد.
تفاوت نرمافزار حسابداری با ERP
در ادامه مقاله تفاوت نرم افزار حسابداری و مالی قصد داریم به بیان پنج تفاوت نرمافزار ERP با نرمافزار حسابداری بپردازیم. این پنج تفاوت به قرار زیر است:
عملکرد زیرسیستمهای ERP مانند قطعات لگو است
هر زیر سیستم علاوهبر عملکرد جداگانه میتواند به بقیه زیر سیستمها وصل شود. این یکپارچگی تصویر بهتری از عملکرد شرکت به مدیران میدهد. به همین دلیل به عنوان یکی از بهترین ابزارهای مدیریت کسبوکار در دنیای امروز شناخته میشود. اما یک نرمافزار حسابداری قابلیت یکپارچهسازی اطلاعات را ندارد.
شروع سفر مشتری در این نرمافزارهای با هم متفاوت است
سفر مشتری در نرمافزار حسابداری با ثبت سفارش و خرید محصول آغاز میشود. در این نرمافزارها بعد از انجام خرید، این سفر پایان مییابد. اما در ERP، این سفر از اولین تماس مشتری آغاز میگردد. به عبارت دیگر این نرمافزار مشتری را از مرحله لید رصد میکند. بعد از خرید نیز اطلاعات یکتای مشتری را با استفاده از بازوی CRM دنبال میکند. در این برنامه شما میتوانید حتی کانالهای بازاریابی خود برای جذب مشتری رصد و بهینه کنید.
ERP ها محدودیتهای نرم افزار حسابداری را ندارند
انبارداری و ردیابی موجودیها برای نرمافزار حسابداری به عنوان یک افزونه مستقل مبتنی بر ویندوز تعریف میشوند. این افزونهها باید به صورت جداگانه بر سیستم نصب گردند. اما ERP ها بخاطر ماهیت یکپارچه خود این محدودیتها را ندارند. مدیریت انبار به عنوان یک زیر سیستم در این برنامهها یکی از بازوها نرمافزار را تشکیل میدهند.
قابلیت برنامهریزی برای تولید روزانه در این نرمافزارها متفاوت است
نرمافزارهای حسابداری معمولی قابلیت برنامهریزی تولید را ندارند. اما ERPها میتوانند کارهای یک مدیر تولید را انجام بدهند. موارد زیر در ERP قابل انجام است:
- ارائه صورتحساب مواد اولیه
- برنامهریزی تولید
- تهیه سفارشهای کارخانه
- تفکیک منابع تولید و عرضه
- ارائه گزارش بهای تمام شده محصول
تفاوت در مدیریت فروش و پردازش سفارشها مشهود است:
نرمافزارهای ERP، سیستمی تحت عنوان سیستم مدیریت فروش و حسابداری دارند. شما به کمک این سیستم میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
- گرفتن سفارش
- تخصیص موجودی
- بستهبندی
- ارسال
- قیمتگذاری
مدیریت فروش و پردازش سفارشها در نرمافزارهای حسابداری به صورت متمرکز انجام نمیشود.
تفاوت نرم افزارهای مالی و حسابداری را در زینسی بخوانید
بخش حسابداری و مالی معمولا در چارت سازمانی با عنوان واحد مالی و حسابداری مشخص میشوند. از این روی گاهی این دو حوزه یکی در نظر گرفته میشود. این ارکان کسبوکار در عین داشتن مرز مشترک با هم متمایزند. در این مقاله به تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری پرداختیم. اگر سابقه استفاده از ERP و نرم افزار حسابداری را دارید، در مورد سایر تفاوتهای آنها برای ما کامنت بگذارید. از اینکه نظرات خود را با ما به اشتراک میگذارید بسیار خرسندیم. قطعا نظرات شما به بالا بردن کیفیت مقالات ما کمک میکند.
سوالات پرتکرار
تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری در چیست؟
نرمافزار حسابداری رویکردی گذشتهنگر دارد. نرم افزارهای مالی با کمک گزارشهای نرم افزار حسابداری برای آینده داراییهای شرکت برنامهریزی میکند.
نرمافزار مالی با چه نامی شناخته میشوند؟
برای انجام امور مالی شرکت در یک چشمانداز بزرگتر معمولا از نرمافزارهای ERP استفاده میکنند.
تفاوت اصلی ERP با نرمافزار حسابداری در چیست؟
نرمافزار حسابداری یکی از زیرسیستمهای ERP ها به حساب میآیند. البته برای بخش حسابداری، نرمافزارهای مستقلی طراحی شده است. اما با کمک آن نمیتوان چشمانداز مالی برای شرکت تدوین کرد.
خیلی مقاله مفیدی بود تا حالا اینقدر عمیق به موضوع نگاه نکرده بودم. فکر میکردم مالی همون حسابداریه. ممنون از مطالب مفیدتون.
پس میتونیم اینطوری بگیم همه شرکت های بزرگ و گوچک به نرم افزار حسابداری نیاز دارن، ولی نرم افزارهای مالی یه لول بالاترن و نیاز اساسی شرکت ها نیست؟ من تفاوت نرم افزارهای مالی و حسابداری رو اینطوری برداشت کردم نمیدونم درسته یا نه.
در زینسی چندین نرم افزار روزو بلیط معرفی شده.
میتوانید ملاحظه کنید
https://zinsy.ir/category/app-journery
با توجه به تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری ، اپلیکسن هایی که برای حساب و کتاب شخصی وجود دارن، مالی حساب میشن یا حسابداری؟
سلام محمد عزیز
به طور کلی، میتونیم بگیم جز مالی ها حساب میشن
ممنون از مطلب تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری یه نرم افزاری هست که هردوشو داشته باشه؟؟ یعنی هم حسابداری هم مالی
سلام دوست عزیز
نرم افزار حسابداری خدمات مالی هم ارایه میدهد. چه نیازی دارید که هر دو را میخواهید تهیه کنید؟
ممنون از مقاله جامع تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری . یه سوالی داشتم این که مثلا یه پست سازمانی داریم به اسم حسابدار که کار با نرم افزارهای حسابداری بر عهده ایشونه. برای نرمافزار ERP پست سازمانی داریم یا همون حسابدار اونو اداره میکنه؟
سلام دوست عزیز
نرم افزار ERP فرایندهای سازمان را تسریع، بهبود و بهینه می کند و در نهایت مدیریت میکند. سمت جداگانه برای این حوزه هست که بیشتر نقش مشاهده گر برای بررسی اینکه آیا نرم افزار براساس تعاریفی و طبقه بندی های که گفته شده درست عمل میکند. دچار تداخل نشود. و به مرور بهبود دهد
ممنون از مطلب مفیدتون مورد استفاده واقع شد
در پاسخ به بهاری
دوست عزیز خوشحالیم که مفید واقع شده
تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری خیلی پیچیده شد، من فکر میکردم یکین ولی انگار نرم افزار مالی کامل تره و برای کسب و کارهای بزرگ کاربرد داره.
ممنون که تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری رو بیان کردین، کاملا مفهومی و خوب بود
تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری رو خوب توضیح دادید ممنون از تیم خوب زینسی
دونستن تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری قبل از خرید نرم افزار خیلی ضروریه
سلام دوست عزیز
ممنون از نظر شما و از اینکه مقاله زینسی را پسندیدید
وای چقدر پیچیده شد!!!! من ۵ تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری رو نمیدونستم همش فکر میکردم یکین.
در پاسخ به سپیده جعفری
نه سپیده عزیز یکی نیستن. توصیه میکنیم مقاله رو یه بار دیگه بخونید تا کاملا با تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری آشنا بشین.
تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری رو ساده توضیح دادین. ممنون ازتون
در پاسخ به مجید همتی
مجید عزیز خوشحالیم که مقاله تفاوت مالی و حسابداری براتون مفید واقع شده
سلام ببخشید یه سوال داشتم نرم افزار مالی همون نرم افزار ERP هست مگه؟
در پاسخ به امیر
نه دوست عزیز نرم افزار مالی همون ERP نیست. در حوزه مالی نرمافزار مستقلی وجود نداره و از نرمافزارهایی که تحت یک پایگاه مشترک داده هستن پیروی میشه. این نرمافزارها با عنوان ERP شناخته میشن. در این مقاله برای درک تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری به تفاوتهای ERP با نرمافزارهای حسابداری پرداخته شده.
تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری رو خوب بیان کردین. ساده و روان. تشکر
در پاسخ به سعید
سعید عزیز ممنون از همراهی و توجه تون به مقاله تفاوت نرم افزار مالی و حسابداری .